Mentőöv az élethez

How To Survive Life

How To Survive Life

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

2018. május 02. - HowToSurviveLife

Minden diák rémálma a rettegett vizsgaidőszak. Bárhogy is próbáljuk elkerülni, bármennyit is sírunk miatta, minden félév végén sor kerül rá. Akár elsőéves, akár gyakorlott egyetemista vagy, ez az időszak mindenkit az őrületbe kerget. De semmi pánik, az alábbiakban összegyűjtöttük a leghasznosabb tanácsokat, amik segítségével gyerekjáték lesz az idei vizsgáidat csillagos 6-osra megírnod. Lássuk csak:businessman-morning-day-schedule-notebook_3446-603.jpg

  1. Tervezz előre!

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne bízd a véletlenre magad. Már a vizsgajelentkezési időszak előtt kezd el megtervezni, hogy melyik tárgyból mikor akarsz vizsgázni az alapján, hogy mennyi napot szánsz a felkészülésre. Így már kész haditervvel vághatsz neki a tanulásnak és nem a nagy fejetlenségben kell kitalálnod, hogy melyik tárgyat vegyed előre. Biztos ami biztos, hagyj magadnak időt UV-kra is :D

kepkivagas.JPG

  1. Kávé, kávé minden mennyiségben!

Ha szereted, ha nem, a kávé a legjobb barátod lesz! Nem csak felpörget, de két maratoni tanulás közt jó kikapcsolódást, pihi szünetet is biztosít amíg elkortyolgatod. Hasonló eredményeket érhetsz el egy tábla csokival is, de annak a bikini body-d nem biztos, hogy örülni fog. De semmiesetre se felejts el sok vizet is meginni, bármelyik doppingszert is használod!

notebook-paper-and-school-or-office-tools-on-vintage-wood-table_1249-637.jpg

  1. Flash card, post-it és végtelen színes filc

A vizsgákra való felkészülést nagyban megkönnyíti, ha „flash cards” szerű emlékeztetőket írsz magadnak a tananyag legnehezebb részeiből. Így vizsga előtt nem kell az egész anyagot átolvasnod, elég megnézned a kártyákra kiírt nehezebb részeket. A post-itek hasonló segítséget nyújthatnak, de előnyük, hogy a könyved/jegyzeted megfelelő részeihez tudod ragasztani őket, ráadásul még színesek is. A szövegkiemelők előnyeit reméljük egyértelműek és higgyétek el nem ovis dolog használni őket!

kepkivagas1.JPG

  1. Hanyagold a sorozatokat!

Tudjuk, hogy ez lesz a legnehezebb dolog, amit egész vizsgaidőszakban csinálnod kell. De higgy nekünk, a sorozatok csak a rosszba visznek. Megnézel egy részt kikapcsolódásként, hogy majd utána jobban megy a tanulás. Aha, mint a mesékben. Ahelyett, hogy pihentebb lennél csak még jobban elfáradsz, hiszen ugyan úgy a monitort nézted, mint azelőtt. „Csak még egy részt!” „Na jó, ez lesz az utolsó!”. A végén arra eszmélsz fel, hogy megnéztél egy évadnyi Jóbarátokat, de még nem haladtál a Kvantival. Sorozatok helyett inkább menj el futni, edzeni, jógázni, csinálj bármit amivel felmegy a pulzusod és utána újult erővel tudsz nekifeküdni a tanulásnak!

kepkivagas2.JPG

Reméljük tudtunk segíteni ezekkel a jótanácsokkal és már lélekben készítitek magatokat a tanulásra. Biztos hallottátok már, de nem hagyhattuk ki: szorgalmas diáknak ünnep a vizsga! Ha ez még mindig nem hozta meg a kellő motivációt, gondoljatok arra milyen jól fog esni a vizsgaidőszak utáni első pohár sör! Na meg a második…

Mi kell ahhoz, hogy túléljük a hétvégi sátras túrázást

Ha gondolkozol azon, hogy belevágnál egy pár napos sátrazós túrázásba, de nem tudod, hogy mi az, amire mindenképp szükséged lesz a túléléshez, akkor figyelmedbe ajánljuk e heti blog posztunkat. Miután a nyár idén már tavasszal beköszöntött, úgy gondoltuk, hogy megragadjuk az alkalmat és egy hosszú hétvégére kiszakadunk a városból. Szombat délután indultunk a munkahelyünkről és kedden kora délután értünk haza, három napot és három éjszakát töltöttünk a vadonban :D

A következőkben beszámolunk arról, hogy mik voltak azok a tárgyak, amiket semmiképp nem érdemes otthon hagyni és mik azok, amiket legközelebb még elvinnénk magunkkal.

 

Sátor


A természetben töltött időre a sátrunk az otthonunk, így ez az egyik legfontosabb felszerelés, amire érdemes odafigyelni. Amatőr túrázók lévén, nem ruháztunk be rögtön egy méregdrága sátorba, hanem kölcsönkértünk egy Ferrino Lightent 2 sátrat, ami azért valamivel komolyabb, mint egy szimpla fesztivál-sátor. Fontos szempont volt ennél a sátornál, hogy könnyű (mindössze 1,75 kg), mert minden este máshol terveztünk aludni, így egész nap vinnünk kellett magunkkal. Annak ellenére,hogy pehelysúlyú, viszonylag strapabíró,  mégis könnyen felállítható (akár egyedül is) és két ember elfér benne kényelmesen.

 

sator.png

Cipő, ruha

A megfelelő cipőválasztás is elengedhetetlen, hiszen a természetbe készülünk, hol nem ritkán kisebb sziklákra is fel kell mászni illetve az út is egyenetlen. Ügyeljünk arra, hogy kényelmes cipőt és ruhát válasszunk, különben csak nyűglődés lesz a túrázás. A cipőnél fontos, hogy olyat vigyünk, ami tartja a bokánkat és már bejárattuk, nehogy feltörje a lábunkat. Érdemes meleg ruhával és esőkabáttal is készülni, hiszen ilyenkor még lehet szeszélyes és kiszámíthatatlan az időjárás, esetleg éjszaka meg is fázhatunk, ha nem vagyunk rendesen felöltözve.

 womens-walking-shoes.jpg

Túrazsák

Egy nagyjából 70-80 literes túrazsák elegendő kell, hogy legyen egy 3 napos kiruccanáshoz, ha nem viszünk túl sok pipere cuccot. Lehetőleg olyan túrazsákot vigyünk, ami nem csak felül, hanem oldalt is nyitható, így nem kell mindent kipakolni, ha valami, amit keresünk, nem a legtetején van. Lehet, hogy nagynak tűnik a 70 liter, azonban ebbe bele kell férnie a sátornak és az összes többi holminak is. Ez szintén nagyobb befektetés, úgyhogy ha nem vagyunk rendszeres túrázók vagy backpackerek, akkor érdemes a túrazsákot is ismerősöktől kölcsönkérni. Esőre is felkészülve a túrazsákunkra is kapható már “esőkabát”

 

Önfelfújódó matrac és hálózsák

Ezt nem is ragoznánk túl. Ma már szerencsére a szimpla polifoamnál jóval kényelmesebb megoldások is vannak. A felfújható matracok sajnos nem csak nehezek, de sok helyet is foglalnak és elektromos pumpa nélkül egy kész tortúra felfújni őket. Van viszont egy megoldás! Azok a matracok, melyek kitekerve megszívják magukat levegővel, “felfújják”önmagukat, így nem csak kényelmesebb lesz a fekhelyünk, hanem melegebb is, mert nem közvetlenül a földön fekszünk. ezekből többféle is kapható a Mountexben. A hálózsák kiválasztási egyedi igényeinktől függ, jelen esetben nincs szükség olyan hálózsákra, ami -40 fokig tartja a testhőnket, elég egy egyszerűbb is.

matrac.jpg

 

Élelmiszer, ivóvíz

Az időjárás miatt némileg limitáltak a lehetőségeink. Ilyenkor nagyon hasznosak lehetnek a zacskós levesek, májkrémek, konzervek és egyéb szárított készítmények. A túrázós boltokban komplett étkezéseket is lehet venni szárított formában, amiket csak pár percig kell főzni, ezek nagyjából 2000 Ft környékén mozognak. Azok, akik nem akarnak lemondani a húsról, vihetnek magukkal szárazkolbászt, vagy szárított marhahúst. Vegáknak és vegánoknak, fehérjepótlás céljából ideális lehet a búzasikér, amit előre befűszerezhetünk, rágcsálnivalónak pedig vihetünk magunkkal magvakat, aszalt gyümölcsöket.

Természetesen túrázás közben a megfelelő folyadékpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. Az utunk megtervezése során mindenképp járjunk utána, hogy hol vannak a közben források, amelyek vizének fogyasztása biztonságos, viszont amíg ezeket a forrásokat elérjük, addig is szükségünk lesz folyadékra. Fejenként kb. 3-4 literrel induljunk, lehetőség szerint olyan palackokban, melyek, ha üresek, összecsukhatóak vagy teljesen kilapíthatóak. Ha meleg ételt is ennénk, akkor egy kis kempinggázfőzőt is vihetünk magunkkal, amit párezer forintért a Decatlonban be is szerezhetünk. Ebben az esetben természetesen szükségünk lesz kisebb edényekre és evőeszközökre is.

 szaritott_marha.jpg

Ezeken kívül szükségünk lesz még egy jó minőségű és megbízható bicskára illetve egy elemlámpára tartalék elemekkel, de ma már erre a célra megfelel a mobiltelefonunk zseblámpa funkciója is. A legpraktikusabb választás a többfunkciós svájci bicska, elemlámpából pedig érdemes olyat választani, amin van egy akasztó vagy karabíner, hogy mindig legyen szabad kezünk.

Ha nem bírjuk ki a modern technológia vívmányai nélkül, vagy ha a telefonunkat használjuk világításra, mindenképp vigyünk magunkkal power bank-et is.  

A pipere cuccok közül elengedhetetlen a kézfertőtlenítő gél vagy kendő illetve a naptej, fogkefe és fogkrém, valamint a papír zsepi, fájdalomcsillapító és fertőtlenítőszer, a smink cuccokat azonban nyugodtan otthon hagyhatjuk J Önmagunk szórakoztatására vihetünk még keresztrejtvény és papírt meg ceruzát rajzoláshoz, társasjátéknak pedig kiváló az UNO.

 

Azt ne feledjük, hogy a túrazsákunk, ha mindent viszünk magunkkal, körülbelül 12 kiló attól függően, hogy hányan megyünk és ki, mit visz. Ez soknak tűnik, viszont cserébe pár napig ilyen látvány fogad minket a “hálószobánkból” kipillantva:

kilatas.png

 

Hogyan éljük túl a másnapot!

Mindenkivel előfordult már, hogy egy átmulatott éjszaka után bizony a másnap már nem volt annyira kellemes, mint azt reméltük. Fejfájás, émelygés, étvágytalanság, gyomorégés?  De mit lehet tenni ilyenkor, hogy egy kicsit jobban érezzük magunkat? Összeszedtünk pár tippet, ami talán segíthet!

su2.png1. Víz. Az egyik legismertebb tény, hogy az alkohol dehidratál. A legtöbb esetben ez a dehidratáltság okozza a másnaposság érzetét, ezért nem árt, ha már buli közben is gondoskodunk a megfelelő folyadék utánpótlásról és egy-egy ital közé beiktatunk egy pohár vizet is. Ha viszont a buli hevében elfelejtettél vizet inni, akkor se bánkódj, mert a víz másnap reggel is hatásos módszer. Hidd el, a tested megköszöni és enyhíti a másnapi rossz közérzetet!

 

20986.jpg2. Meleg leves. A következő legjobb fegyverünk a másnaposság ellen a hétvégi húsleves. Pótolja a nátrium- és káliummennyiséget, amit az alkohol eltüntetett a szervezetünkből, melegsége pedig enyhíti a háborgó gyomrunkat. Fontos megemlítenünk, hogy ilyenkor kerülni kell a zsíros ételek fogyasztását, hiszen elég gondja van ilyenkor a szervezetünknek az alkohol lebontásával, ne nehezítsük még a zsíros ételekkel fogyasztásával is! Ilyenkor inkább a könnyű ételeket részesítsük előnyben!

 

f12339a61d41d5575a63315d71ead787.jpg3. Kávé vagy kóla? Rengeteg helyen lehet olvasni, hogy egy jó kávé segíthet a másnaposságunkon, viszont nem ajánlatos a fogyasztása két dolog miatt is. Egyrészről a kávé vízhajtó hatású, azt pedig megéri elkerülni egy átmulatott éjszaka után, másrészről pedig izgatja a gyomor nyálkahártyáját, ezért megeshet, hogy ahelyett, hogy jobban lennénk, könnyen találhatjuk magunkat a vécé felett gubbasztva. Meglepő, hogy a kávéval ellentétben a kóla igenis jót tehet a másnapos gyomorral, ugyanis megnyugtatja a gyomrot.

 

womens-walking-shoes.jpg

4. Séta a szabadban! Az egyik legnehezebb feladat másnap aktivizálni magunkat. Ilyenkor a legtöbbször csak zombiként járkálunk a lakásban és várjuk, hogy újra az ágyba dőlhessünk. Persze fontos a megfelelő alvás is, de ha képesek vagyunk egy kis testmozgást végezni másnaposan, azzal csak felgyorsítjuk a méreganyagok kiürülését a szervezetünkből és hamarabb érezhetjük magunkat jobban. Fontos tanács, hogy ilyenkor ne vigyük túlzásba a testedzést, elég egy kis séta is a szabadban, máris sokat segítettél a szervezetednek!

 

pickling-05a9550f-042d-4611-8851-14dc272b021-resize-750.jpeg5. Uborkalé. Tudom. Elsőre furcsán hangzik és abban is biztos vagyok, hogy nem mindenki képes meginni egy savanyúság levét, viszont vannak, akik esküsznek rá, hogy enyhíti a másnapossági rosszullétet.

 

cut-fruits.jpg6. Gyümölcslé. A gyümölcslevek fruktóz tartalmuk miatt segítenek az alkohol lebontásában. A legjobb, ha frissen facsart gyümölcsleveket részesítjük ilyenkor előnyben, hiszen sokkal több vitamin van bennük, mint bármelyik bolti gyümölcslében lehet.

 

quick-and-easy-french-toast.jpg7. Szénhidrát. Pirítós, burgonya, keksz... csak hogy néhány példát mondjak a másnaposság elleni szénhidrát bevitelére. Mint már említettem, felejtsd el a zsíros ételeket másnap. A szénhidrátok a barátaid ilyenkor, mert enyhítik a rosszullétet és segítik az alkohol lebontását a szervezetben!

+1. Mértékletesség. Talán a legnehezebb feladat a a mértékletesség betartása, főleg egy jó társaságban könnyen lecsúszik észrevétlenül pár pohár ital. Ne keverj mindenféle alkoholt, hiszen minél jobban kevered a különböző alkoholokat, annál rosszabb lesz másnap felébredni!

Persze nincs tökéletes megoldás! Mindenkinek más a "csodaszere" a másnaposság ellen, megeshet, hogy ami az egyik embernek bejön, az a másiknak biztosan nem segít. Ha még van valamilyen tuti tippetek, osszátok meg velünk!

Tuti tippek szépségápoláshoz

Te is szenvedtél már amiatt, mert beszáradt a szempillaspirálod? Sírtál már a kezedből kicsúszott és millió darabokra törött kedvenc púdered felett? Ne aggódj, nem vagy egyedül! Ilyen szomorú és néha bosszantó dolgok mindenkivel megesnek és szerencsére van megoldás. A héten ilyen és ehhez hasonló smink katasztrófák kiküszöbölésére szedtünk össze az általunk leghasznosabbnak vélt smink tippeket.

 1. Beszáradt szempillaspirálKéptalálat a következőre: „mascara”

Remélem tudjátok, hogy higiéniai okokból egy-két havonta érdemes lecserélni a spirálotokat, de ha ezidő alatt már kezd sűrűsödni vagy beszáradni a festék, akkor csak cseppents bele kontaktlencse folyadékot/műkönnyet és az majd újra folyóssá teszi a formulát. Így újra élvezheted a kedvenc spirálodat még néhány hétig.

Bónusz tipp: Ha már nagyon csomós a szempilláidon a festék érdemes a spirálod keféjét lemosni vízzel. Így újra szépen át tudd majd fésülni a pilláidat, mint amikor vadonat új volt a spirálod.  

 nevtelen-1.jpg

 2. Kiszáradt szemceruza

A fa szemceruzák/szájkontúr ceruzák hamar ki tudnak száradni és így kellemetlen, sőt szinte lehetetlen már használni őket. Megoldás: tedd gyertya/láng fölé a ceruza hegyét pár másodpercre, hogy megmelegedhessen és újra kenhetővé válhasson. De vigyázz, nehogy túlforrósítsd mert megégetheted magad vele! 

 

nevtelen-11.jpg3. Összetörött púder

A darabokra törött púdered/szemhéjfestéked könnyen megmentheted egy kis gyógyszertárban kapható, pár száz forintos etil-alkohollal. Első lépésként próbáld minél jobban összetördelni a púdert a kompaktban (fogpiszkálóval vagy szemöldök csipesszel ez nagyon könnyű), hogy por állagú és lehetőleg egységes legyen. Ezután önts rá annyi alkoholt, hogy jól össze tudd keverni a port vele, krémes állagú, csomómentes legyen az eredmény. Egyengesd el a krémet a kompaktban. Végül fektess a krém tetejére egy papírzsepit és nyomkodj a tetejére valami lapos tárgyat (pl. pénzérmét), ami segít az alkohol felitatásában és a krém elegyengetésében, ellapításában. Ha már nem tudsz több alkoholt „kipréselni” a krémes trutyiból hagyd egy éjszakára szabadon száradni és másnapra olyan lesz a púdered, mint új korában!

 

4. Kókuszolaj, mint sminklemosó

Képtalálat a következőre: „coconut oil”Ez a kedvenc trükkünk! Fogj a kezedbe egy kis adag kókuszzsírt (szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, de a tenyered melege miatt el kezd majd feloldani) és kezd el masszírozni a szemedet, arcodat vele. Fokozatosan olajosabbá fog válni a kókuszzsír és elkezdi leoldani a sminkedet, még a vízállókat is! Ha már úgy érzed minden sminked feloldódott az arcodról, vizezz be egy törülközőt (langyos vízzel a legkellemesebb) és kezd el letörölni az arcod és a szemeid. Végül öblítsd le az arcod és voliá: tiszta és hidratált bőr. Ráadásul egy teljesen természetes arctisztítót használtál, amiért hálás lesz a bőröd!


Képtalálat a következőre: „hair donut”5. H
ajfánk, mint ecsettisztító

Biztosan ismeritek a hajfánkot, egy időben nagyon felkapott volt. Tudjátok ezzel lehet szabályos balerina kontyot csinálni. De a sminkecseteitek ideiglenes tisztítására is tökéletes! Csak huzogatsd végig, dörzsöld jól bele a hajfánkon az ecseteid sörtéit és a színpigmentek beleragadnak majd a fánk anyagába. Így akár egy teljes füstös szemsminket is elkészíthetsz egyetlen ecsettel!

 

A listát még folytathatnánk a végtelenségig, de szerintünk ezek voltak a leghasznosabb sminkelési tippek, amik a mindennapok során is jól jönnek. Reméljük kipróbáljátok legalább az egyiket! Ha nektek is vannak jól bevált trükkjeitek, osszátok meg velünk kommentben!

 

Hogyan élhetsz túl bármilyen ünnepet?

Nem fog ki rajtunk néhány csokitojás!

Ünnepek! Napok, melyek nem éppen az önmegtartóztatásnak vagy egészséges életmódnak kedveznek. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de legyen szó Karácsonyról, vagy az aktuálisan közeledő Húsvétról, hajlamosak vagyunk túlzásokba esni minden téren. Ahogy a tanulással vagy a munkával is lenni szokott, minden alkalommal megfogadjuk, hogy a következő alkalommal más lesz. Majd moderáljuk magunkat, hiszen képesek vagyunk rá nem igaz?  Aztán amikor eljönnek a piros betűs napok, a fogadalmak nagy része a ködbe vész és minden egyes alkalommal ugyanúgy degeszre esszük/isszuk magunkat. Ebből fakadóan arra gondoltunk, hogy egy újabb ünnep közeledtével bejegyzésünkben olyan tippeket próbálunk nektek adni, mellyel egy picit megkönnyíthetjük és megelőzhetjük az ünnepnapok utáni nehéz regenerálódást.

1. Próbáld meg elkerülni a túlzott alkoholfogyasztást!

Talán meglepő lehet, hogy az első tippünk nem az evéssel kapcsolatos. Azonban nagyon fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a legtöbb kalóriát nem feltétlenül a szilárd ételek tartalmazzák, hanem a folyékony kalóriabombák, az alkoholos italok. Nem azt mondjuk, hogy ne koccints a családoddal, hanem hogy ne vidd túlzásba, és igyál mellé sok vizet!

2. Próbálj többször, kevesebbet enni!

Tudjuk, hogy nagyon isteni anyukád főzött sonkája vagy nagymamád mézeskrémese. Nyilván mindenből szeretnél enni, egyrészt hogy ne sértsd meg őket, másrészt mert nagyon finomak. Azonban ha mindent meg akarsz kóstolni, azt javasoljuk, hogy inkább gyakrabban fogyassz ünnepi ételeket a nap folyamán, és egyszerre inkább kevesebbet egyél. Ha pedig van választási lehetőséged, akkor válaszd inkább a soványabb húsokat. Így talán a nap végén még levegőt is fogsz kapni. :)

3. Néha mondj nemet is!

Ha már a rokonok megsértésénél tartunk, akkor szerintünk mindenképp érdemes néha a sarkadra állni és nemet mondani. Hidd el nem fognak megsértődni, ha csak később iszod meg velük a következő kört. A legnehezebb feladat pedig, hogy megpróbálj magadnak is nemet mondani. Gondold meg, hogy tényleg éhes vagy-e vagy csak a szemed kívánja a sok finomságot! 

4. Lassíts egy kicsit!

Gyakran hajlamosak vagyunk hipergyorsan elfogyasztani bármit, amit elénk raknak. Így nem jut időnk arra, hogy észleljük, ha már jól laktunk. Csak akkor vesszük észre a "csodát", amikor már mozdulni se tudunk! Ezért az tudjuk javasolni, hogy egyél lassabban, és élvezz minden egyes falatot! Így kisebb az esély arra, hogy többet fogyassz annál, mint amire ténylegesen szükséged van, vagy inkább amit fizikailag elbírsz viselni.


5. Egy kis aktivitás sosem árthat!

Az ünnepnapokat a családok többsége otthon tölti. Ha nem túl aktív a családod, akkor légy te a közösség reformere, és próbáld meg rábírni őket egy tavaszi sétára, egy kültéri programra, vagy akár egy otthon játszott játékra. Amellett, hogy kalóriát égettek (ami lehetővé teszi, hogy még többet egyetek), minőségi időt is töltötök együtt és új emlékeket szerezhettek, ami kicsit izgalmasabb mint a Saskabaré újabb része (vagy nem tudom mi szokott Húsvétkor lenni).

Végül, de nem utolsó sorban azt tanácsoljuk nektek, hogy élvezzétek az ünnepeket, a finom ételeket, a család,  és barátok társaságát, hiszen ritkán jut idő ilyenekre. Ne stresszeljetek azon, hogy ha a végén egy fél kiloval többet mutat a mérleg, hiszemnpár napon belül úgyis minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Ha pedig jól esett, akkor már ne bánd! 

Hogyan élj túl egy félévet külföldön?

Egy életreszóló élmény

A legtöbb diák fejében legalább egyszer megfordul a gondolat, hogy külföldre kellene menni tanulni. Legyen az Erasmus+, CEMS, CEEPUS, Campus Mundi vagy akármelyik másik csereprogram, a lényeg ugyan az: légy részese egy életre szóló kalandnak! De mielőtt rohamos Google keresésbe kezednél a különböző lehetőségek felderítésére itt van néhány jótanács, ami segíthet a kiutazásra való készülődésben és a külföldön töltött időd leghatékonyabb kihasználásában.

1. Informálódj előre!

Nagyon sok energiát és idegeskedést megspórolhatsz magadnak, ha még a kiutazásod előtt összegyűjtesz minden információt a célországodról, a fogadó iskoládról, a leendő lakhelyedről és általánosan a kultúráról, aminek a részese leszel. Ne feledd, a Google a barátod, de az is sokat segít, ha felveszed a kapcsolatot korábbi kiutazókkal. Így lesz egy átfogó képed a következő félévedről még mielőtt az elkezdődne.

2. Spórolj, amin tudsz!

A legtöbb esetben drágább országba fogsz utazni, mint Magyarország – ez mondjuk nem meglepő. Éppen ezért nem árt tisztában lenned a kinti árakkal és az előrelátható költségeiddel.  Valószínűleg kapsz majd valamilyen ösztöndíjat, de nagy eséllyel ez nem lesz elegendő minden kiadásod fedezésére. Így azt javasoljuk, hogy felesleges dolgokra ne költsd a pénzed. Nem kell feltétlenül minden nap a menzán enned, inkább főzz magadra és a megspórolt pénzed költheted utazásokra.

3. Felejtsd el a sztereotípiákat!

Bárhova is utazol majd, biztosan egy igazán színes, nemzetközi csapat része leszel. Ilyen helyzetben pedig könnyen támaszkodunk a különböző nemzetiségekről elterjedt sztereotípiákra. A mi tanácsunk viszont az, hogy inkább igyekezz megismerni az emberek sajátos személyiségét ahelyett, hogy beskatulyáznád őket. Te se lóháton közlekedsz és nem minden nap gulyáslevest eszel!

4. Kirándulj egyedül!

A külföldön töltött féléved során azt javasoljuk, hogy minél többet menj kirándulni! Bár nagyon jó buli a barátokkal együtt utazni, de egyedül felfedezni egy új környéket még annál is izgalmasabb. Persze nem azt mondjuk, hogy légy magányos farkas és ne is barátkozz, de hidd el, hogy nagyon sok mindent megtanulhatsz magadról egy ilyen önálló városnézés során.

5. Légy bátor!

Az utolsó jótanácsunk igazán egyszerű: ne legyél beszari! Számtalan olyan soha vissza nem térő alkalmad lesz a féléved során, amit ha elszalasztasz a ”nyusziságod” miatt, akkor életed végéig bánni fogod. Ragadd meg az alkalmat, próbálj ki új dolgokat és élvezd a kihívásokat!

Hogyan éld túl a legdurvább szituációkat?

Tévhitek és igazságok

Hogyan úsznál meg egy cápatámadást? Mit tennél, ha lezuhanna a repülő, amin utazol? És mi lenne, ha beszakadna alattad a jég? Biztos mindegyikünk gondolkozott már azon, hogy mit tenne, ha akciófilmhez hasonló extrém szituációkba kerülne. A filmekből már-már klisé szerű és elcsépelt trükköket leshetünk el, melyek – lássuk be – nem valószínű, hogy a való életben is segítségünkre lehetnek. Ezen a héten szeretnénk titeket kicsit extrémebb vizekre kalauzolni. A mindennapok szürkesége után, most olyan tippeket osztunk meg veletek, melyekkel az elképzelhetetlen helyzetek is átvészelhetők!

1. Ha megmarna egy kígyó
A filmek és sorozatok tanításai szerint érdemes rögtön kiszívni a mérget, ha túl akarjuk élni. Ez a valóságban azért nem állja meg a helyét, mert fizikailag képtelenség olyan gyorsan kiszívni a mérget, hogy ne terjedjen szét a véráramba. Ebbe a technikába pedig még az is belehalhat, aki a „szívás” tevékenységét végzi. Ezért a legokosabb, ha rögtön mentőt hívunk és biztosítjuk, hogy a marás helye a szív szintje alatt maradjon.

 2. Ha eltévednél a vadonban
Ne kezdjünk rögtön élelem után kutatni! Miért is tennénk? Testünk állapotától függően akár 6 hétig is kibírhatjuk étel nélkül, azonban víz és fedezék nélkül semmiképp. Spoilerveszély! A moha nem csak a fatörzs északi oldalán nő és nem ehetünk meg bármit, amit az állatok is megesznek. A tanulság tehát, hogy mindenképp találjunk vizet, lehetőleg tartsunk magunknál GSP-t vagy iránytűt, és ne együnk meg bármit. De ha rám hallgattok, egyáltalán nem is mentek a vadonba! :)

3. Ha megtámadna egy vérszomjas medve
Tudom mit gondoltok, tettessük magunkat halottnak, az mindig beválik nem igaz? Sajnos azzal, hogy halottnak tettetjük magunkat még jobban felidegesíthetjük az állatot, hiszen nem távozunk az általa őrzött területről. Támadás esetén próbáljunk meg minél csendesebben és észrevétlenül elosonni vagy hátrálni. Így talán az óriásmackó nem fog minket széttépni.

4. Ha zuhan a repülő
Ez talán az egyik legijesztőbb és legvalóságszerűbb helyzet, amivel találkozhatunk. Nem csoda, hogy sokan félnek a zuhanás lehetőségétől. Legtöbb esetben azonban nem a zuhanás hanem a tűz miatt veszhet oda a legtöbb embert. Ezért, ha a gép lezuhant és valamilyen csoda folytán túléltük, fontos minél hamarabb elhagyni a fedélzetet. Nagy segítséget nyújthat, ha előre pontosan kiszámoljuk, hogy milyen messze, hány ülésre van a vészkijárat, hiszen gomolygó füstben csak erre hagyatkozhatunk. A legjobb tanács - amit valószínűleg magatoktól is tudtok - hogy figyeljetek a légiutas kísérő utasításaira, hiszen nem azért mondják el minden alkalommal, mert idegesíteni akarnak, hanem hogy nem várt esetekben is képben legyünk.

5. Cápatámadás esetén
És ha már állatok, akkor győzzük le a vizek legveszedelmesebb ellenségét. Sokan talán azt tanácsolnák, hogy verjük orrba a bestiát. Aki próbált már vízben ütni, vagy akár sétálni, tudhatja, hogy minden mozdulat lelassul a vízben. Ehelyett tehát próbáljunk belekapni a szemébe vagy a kopoltyúréseibe és imádkozzunk, hogy hatásos legyen.

A legalapvetőbb tanács, amit adni tudunk, hogy próbáljátok minden helyzetben megőrizni hidegvéreteket és nem pánikolni. A pillanat hevében is meg kell próbálnotok hideg fejjel gondolkodni és mély levegőt venni. Ha van bármilyen további ötletetek vagy tippeket, amit hasznosnak találtok, ne habozzatok velünk kommentekben vagy a facebook oldalon megosztani. Kövessetek minket továbbra is az életmentő ötletekért. :)

Forrás:
http://www.iflscience.com/editors-blog/10-survival-myths-that-might-get-you-killed/
http://www.borsonline.hu/aktualis/tulelesi-tippek-a-legdurvabb-helyzetekre-ugras-helyett-fekudjunk-le-a-zuhano-liftben/131659
https://www.artofmanliness.com/2013/07/30/how-to-survive-a-plane-crash-10-tips-that-could-save-your-life/

Hogyan mentsük meg az odaégett edényünket?

Internetes tippek tesztelve!

Múlt héten írtunk arról, hogy az egyetemi évek átvészeléséhez mire van szüksége az embernek. Ezen a héten pedig, egy olyan problémára kerestük a megoldást, amivel szinte mindenki találkozott már, aki a zacskós levesnél összetettebb ételt próbált elkészíteni. Elég csak pár perce elkalandozni, vagy, ahogy velem is megesett, kicsit elaludni és már kész is a baj. A konyha szerencsére nem gyulladt ki, de az edény aljára vastagon odaégett a vaníliapuding. Ilyenkor egy dolgot tehetünk csak:

Na jó, nem. Az esetek nagy részében megmenthető még az az edény is, aminek már gondolatban búcsút intettél. Rövid internetes keresgélés és a tapasztalt nagyik megkérdezése után úgy döntöttünk, hogy négy módszert próbálunk ki. Íme, a tesztalanyunk teljes pompájában.

1. MOSOGATÓSZERREL VALÓ FORRALÁS

Ez a módszer általában működik, amikor csak minimálisan égettünk le valamit. Néhány perc forralás után könnyen fel lehet szedni az odaégett ételmaradékot egy fakanál segítségével. A mi esetünkben azonban, szinte hatástalannak bizonyult ez a trükk, ezért tovább kellett próbálkoznunk egyéb kreatív megoldásokkal.

A leégett puding tehát csak nagyon kis részét sikerült felszedni a mosogatószeres forralás után, így jött a következő módszer, amire a nagyik esküdtek, a szódabikarbóna és ecet kombinációja.

 

 2. SZÓDABIKARBÓNA - ECET

Ez, az a praktika, ami akkor is be szokott válni, amikor a mosogatószeres forralás már nem. Bármilyen makacs foltot, odaragadt zsíros pecsétet felszedhetünk ezzel a kombinációval, ezért ezt a leleményes módszert próbáltuk ki másodikként. Ez még az előző eljárásnál is egyszerűbb. Az edény alját beszórjuk szódabikarbónával majd ecetet öntünk rá és pár percig hagyjuk hatni. Az ecet, savas hatása miatt a szódabikarbóna rögtön felpezseg, ahogy ráöntjük. Az eredményt az alábbi képeken láthatjátok.

A mosogatószeres megoldáshoz képest lényegesen több leégést szedett fel, de még mindig nem az igazi, tulajdonképpen még így is használhatatlan volt az edény, úgyhogy folytattuk a próbálkozást.

3. SÓ ÉS CITROM

Itt igazából nem sok változásra számítottunk, hiszen az előző módszerekhez képest ez meglehetősen enyhe összetételnek számít. Mindössze annyi a dolgunk, hogy az edény alját beszórjuk vastagon sóval, majd egy félbevágott citrommal dörzsölni kezdjük. Valóban nem sok változás történt, de legalább citromillatú lett az edény :)

Végül, miután már a legelterjedtebb edénytisztítási módszerek sorra kudarcot vallottak, úgy döntöttünk, hogy adunk egy esély a titokzatos varázsszernek, mégpedig a kólának.

 

 4. KÓLA

Az edényt egy éjszakára kólába áztattuk, majd másnap reggel fakanállal kicsit megkapargattuk. Az eredmény magáért beszél.

A tesztünkből tehát egyértelműen kiderül, hogy a kólában való áztatás a legjobb megoldás, ha ennyire sikerült leégetnünk a vaníliapudingot. Szerintünk elgondolkoztató, hogy ha erre képes akkor az emberi szervezetre milyen hatással lehet.

Ha van a tarsolyotokban bármilyen egyéb trükk, ne habozzatok megosztani velünk. Reméljük hasznosnak és tanulságosnak találtátok eheti bejegyzésünket.

Hogyan éld túl az egyetemet?

Az első diplomán túl már azt hiszed a következő könnyebb lesz. Rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van. Sosincs megfelelő teljesítmény, sosincs elég idő vagy energia, sosincs tiszta lelkiismeretű diák. Ha azt hitted, hogy az érettségi egy nagy megpróbáltatás, akkor a félévente ismétlődő vizsgaidőszakról ne is beszéljünk! Persze mindenki szörnyen boldog, amikor kiderül, hogy felvették a kiszemelt egyetemre, azonban ez az öröm nem tart sokáig. Az első komolyabb megpróbáltatások alkalmával már azon agyalsz, hogy „biztos szükségem van nekem erre?” vagy „inkább dolgozok a Mekiben”. De ha mégis úgy döntenél, hogy maradsz az iskolapadban, akkor itt van néhány tipp, hogyan is éld túl a felsőoktatást!

1. Barátok és ismeretségi kör!
Miért is van szükséged rájuk? Lehet, hogy elsőre az jut eszedbe, hogy milyen jó egyetemi bulikba mehettek el együtt, azonban a megfelelő emberek megtalálása kulcsfontosságú az egyetemen! Mindig vannak olyan emberek, akik mindent pontosan tudnak, csoda jegyzetük van, mindent meg tudnak szerezni vagy egyszerűen csak okosabbak nálad. Velük sokkal egyszerűbb átmenni egy-egy vizsgán és még a tanulás is élvezetes lehet!


2. Kávé! Kávé! Kávé!
Az egyetem alatt biztos vagyok benne, hogy az egyik legjobb barátod a kávé lesz! (Ha pedig valami véletlen folytán nem szeretnéd a kávét, akkor pedig az energiaital. De úgyis megszereted a kávét!) Nem véletlen, hogy minden egyetemen találsz kávéautomatát vagy a büfében széles kávékínálatot. Ők is tudják, hogy szinte lehetetlen az iskolát egy jó kávé nélkül átvészelni vagy reggelente felébredni.

coffee-girl-vector-illustration-cute-blonde-cartoon-style-holding-cup-tea-72367327.jpg3.Határidőnapló! 
Most még nem is gondolod, hogy egy félév alatt mennyi feladat összegyűlhet és a sok tudás mellett, amit a fejedbe tömnek, akkor már nem jut hely a határidők eltárolására is. Természetesen a tanárok pedig nem fogadnak el olyan kifogást, hogy valamit elfelejtettél. Miért vagy egyetemen, ha még ennyit sem tudsz megjegyezni? Ez persze csak szerintük ilyen egyszerű. Én bármit képes vagyok 5 másodperc alatt kimosni az agyamból. Huss!


4.Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra!
Ha mindent az utolsó pillanatra hagysz, akkor megbolondulsz! Miért? Mert az egyetemeknek van az a varázsa, hogy véletlenül minden határidő egyszerre jár le, minden ZH egy napra esik, te pedig azt sem tudod, mibe kezdj bele először. Felejtsd el a pánikot, azzal csak az idődet pazarolod, az idő pedig kincs!

5. Word, Excel, PowerPoint.
Barátkozz meg velük. Mostantól a mindennapjaidba is beépülnek ezek a remek programok. Valahogy pedig a szakdolgozatodat is meg kell írnod!

Élvezd! Tudom, hogy a fentiek alapján nem úgy tűnik, mint amit annyira lehetne élvezni, de hidd el, ha végre túl leszel az egészen, teljesen máshogy fogod látni az egyetemi éveidet. A munkahelyi mókuskerékbe való bekerülés után lehet, hogy még vissza is sírod a boldog egyetemi éveket!

süti beállítások módosítása